Når du har fundet den helt rigtige beliggenhed, men der ligger noget i forvejen, der bare ikke er dig. Så rydder du bare grunden, og bygger noget nyt.
Det er da ret simpelt, er det ikke?
Og så er der alle argumenterne for og imod. For det må da være urimeligt dyrt, i forhold til at renovere, og så er der det med miljøet, når vi skal til at skaffe helt nye byggematerialer, det kan da ikke være godt.
Eller er det?

Få det som du vil have det
Når først du er begyndt at tænke på, hvordan du egentlig gerne vil have det, og så ser på hvordan det er, og allerede der ved, at hvis du kun laver en renovering, så må du gå på kompromis med de ønsker og drømme som du har.
Du ved det, du vil aldrig blive tilfreds med at gå rundt og tænke på, at her kunne det være så meget bedre, hvis du havde bygget nyt, i stedet for. Det vil give en trykket stemning altid, også selvom du skubber det til side, og virkelig prøver på at være positiv over den renovering du har fået lavet, og som ser rigtig flot ud. Men …
Du ved det, så drop det, og gå fra skrot til slot.
Renoveringer stopper aldrig
Ved omfattende renovationer, er det i forvejen rimeligt dyrt, dels fordi der er en masse der skal pilles ned, og nyt skal sættes op. Det der er dyrest, er egentlig ikke selve skallen. Det er vinduer, døre, taget, isoleringen og den løsning du bruger til at holde varmen med.
Hvis du skal miljørigtigt isolere, ryger der en del af husets indvendige mål, med mindre du laver en udvendig isolering, som godt kan lade sig gøre, men er dyrere, pga. at overfladen skal være vejrbestandig.
Og når du så er færdig, skal du regne med løbende vedligehold, allerede fra dag 1, det er jo trods alt stadig et gammelt hus.
Det undgår du i et nyt hus, der er stadig vedligehold, men omkostningerne er mindre, og der går længere tid, inden de store ting skal skiftes igen.
Hvor dyrt er det?
Noget af det første du skal overveje, er om de ca. 125.000 kr. det koster at rive et gammelt hus ned, egentlig ikke er givet godt ud (1).
Et nybygget hus koster selvfølgelig en del, og det afhænger af størrelsen. Men til gengæld er boligens værdi også højere, når du er færdig, netop fordi det er nybygget.
Prisen afhænger af hvilket type hus du gerne vil have, og hvor i landet det ligger. Det lyder helt tosset, for byggematerialerne må da koste det samme, men der er altså ofte ca. 1000 kr/m2 forskel fra sjælland til Jylland! (2).
Priserne på nye huse svinger meget, men hvis du regner med ikke mindre end 1.5 mio, så er du nogenlunde sikker, og ca. 2.5 mio for et pænt hus med plads til den almindelige familie.
Selv om du først skal rive ned, og så bygge nyt bagefter, er der så meget at spare på budgettet, at omkostningerne til huset sagtens kan betyde, at du rent faktisk sparer penge, ved at bygge nyt, frem for at renovere.
Med et nyt hus får i bl.a
- Indflytningsklar bolig – ingen udgifter til istandsættelse
- Lavere strømforbrug
- Lavere varmeregning
- Minimalt vedligehold
- Mange år uden større reparationer
- Billigere husforsikring
- Bedre gensalgspris
Kilde: Huscompagniet
De fleste banker står parat til at financiere dine drømme, hvis dit budget ser fornuftigt ud, og de fleste byggefirmaer har en bestemt bank som de samarbejder med, men din egen skal selvfølgelig have lov til at give et tilbud først.
Men hvad med miljøet?
De gamle byggematerialer er for det meste nedbrydelige, og når du river et hus ned i dag, skal alt “genbruges” på den rigtige måde.
Selvom det kræver ressourcer, at rive ned til genbrug, og samtidig producere nye byggematerialer, så sparer du en hel del for miljøet, når det nye hus er energibesparende.
Renoveringen ville have brugt rigtig mange ressourcer også, så når du nu skal i gang med at bygge/renovere, så ser regnskabet mest fornuftigt ud for et nybygget hus!